Energielabel kantoor
Ben je eigenaar van een kantoor dat groter is dan 100 m²? Dan moet je in de meeste gevallen energielabel C hebben. Maar wat zijn de uitzonderingen? Hoe krijg je energielabel C? En wat gebeurt er als je je niet aan de eisen houdt? Kristal Koel beantwoordt je vragen en helpt je graag in 5 stappen naar energielabel C.
Uitzonderingen verplicht energielabel kantoor
Niet elk kantoor is verplicht om energielabel C te hebben. Wij zetten de uitzonderingen overzichtelijk voor je op een rijtje. Zo zie je snel of jouw kantoor energielabel C moet hebben of niet.
Energielabel C op kantoor is niet verplicht als:
- De gebruiksoppervlakte van het kantoor kleiner is dan 100 m²;
- Je minder dan 50% van het pand gebruikt als kantoor;
- Het pand een rijksmonument is;
- Het gebouw niet langer dan 2 jaar als kantoor gebruikt wordt, omdat het dan bijvoorbeeld gesloopt of getransformeerd wordt;
- Het pand geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- De maatregelen die nodig zijn om energielabel C te behalen een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
Kijk voor meer informatie ook op de veelgestelde vragen pagina van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Stap 2: Energieadviseur inschakelen
Als je energielabel D, E, F of G hebt, kun je een energieadviseur om hulp vragen. Geef aan dat je minimaal energielabel C wilt halen. De adviseur loopt je pand van binnen en buiten en zet alle mogelijkheden voor verduurzaming op een rijtje. Vervolgens maakt hij of zij een rapport waarin staat wat het kost om het advies uit te voeren. De energieadviseur kan je ook helpen met het maken van een plan van aanpak voor het uitvoeren van de maatregelen.
Stap 3: Subsidies en financiële regelingen verkennen
Verduurzamen wordt gestimuleerd. Daarom zijn er verschillende subsidies en financiële regelingen beschikbaar. Ga na welke subsidies en regelingen jij kunt gebruiken om energielabel C te krijgen. Je energieadviseur kan je hierbij helpen.